Warmte pompen

Een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast. Het wordt koud in je koelkast omdat er in het vriesvakje een verdamper zit waarin een ijskoud koelmiddel circuleert. De voedingswaren in je koelkast geven hun warmte gratis af aan de verdamper. Dit komt omdat warmte altijd vanzelf van een hoog naar een laag niveau stroomt. Denk maar aan een "warm" flesje bier dat je in de winter buiten zet: het wordt koud zonder dat je hiervoor iets hoeft te doen.

De warmte die je voedingswaren hebben afgegeven verlaat de koelkast via een condensor (=zwart metalen rooster) aan de achterkant van je koelkast.

De warmtepomp haalt op dezelfde manier gratis warmte uit het milieu. Dankzij de zon zitten er in de aarde, het water of de lucht, altijd en overal - ook in de winter - enorme massa’s warmte opgeslagen. Het is deze warmte die je gebruikt om je woning te verwarmen. Meer details hierover vind je onder het item "Warmtebronnen".
Voorbeeld:

vergelijking tussen een warmtepomp en stookolie Verwarmen met een warmtepomp of met stookolie ? Hieronder kan je de kostprijs van een installatie en ook de jaarlijkse stookkosten vergelijken voor een gemiddelde woning. Om een eerlijke vergelijking te kunnen maken hebben we een stookketel gekozen van hoge kwaliteit zodat die de levensduur van de warmtepomp benadert.

Conclusie:

het warmtepompsysteem kost praktisch evenveel als de installatie met stookolie, maar de jaarlijkse verwarmingskosten bedragen minder dan de helft. In ons voorbeeld bespaar je 450€ per jaar ! Als je dit bedrag jaarlijks zou sparen dan heb je na 25 jaar een kapitaal van ca. 24000 € bij elkaar ! (intrest 4.0 %). En dit dan nog wel in de veronderstelling dat de stookolieprijs gedurende deze hele tijd niet zou stijgen ....


Meer info